Collectie

Nederland na 1980

Landelijk is het Gilde een aanjager geweest om het quilten populair te maken. Hun jaarlijkse tentoonstelling van werk van leden, de regiodagen en het Quiltnieuws lieten veel mensen zien wat er op quilt gebied te beleven was. Lokaal ontstonden quiltkringen of op zijn Amerikaans quiltingbee’s, groepen vrouwen die geregeld bij elkaar kwamen om samen te praten over het quilten en samen te werken. Dit was vooral mogelijk, omdat er in het begin voornamelijk met de hand genaaid en gequilt werd. Zowel Nederlandse- als buitenlandse leraressen begonnen workshops te geven, eerst traditioneel en later ook in eigentijdse technieken.

Dit alles droeg bij tot een enorme verandering. De grootste verandering is echter ontstaan door de ontwikkeling van nieuwe materialen. Was er vroeger alleen een keuze tussen zijde, wol en katoen . Nu zijn er zulke mooie kunststoffen, dat het zien van al die kleuren je al doet watertanden. Wie dit alles niet genoeg vindt, verft zijn eigen stoffen of bewerkt ze op een andere manier. De eigentijdse quilt is een hele andere dan die van honderd jaar geleden.

Sinds 1980 zijn er nu duizenden vrouwen en enkele mannen, die de prachtigste werkstukken maken, voor zichzelf, voor hun familie en soms voor de verkoop. De meeste quilters koesteren hun waardevolle werkstukken.

De Stichting stelt een brede verzameling samen en zorgt voor documentatie, registratie, neemt interviews af, verzamelt kennis. We streven naar een brede collectie, waarin traditioneel, eigentijds en art vertegenwoordigd zijn.

De collectie is ingedeeld op:

Doneren
Wilt u een quilt doneren aan de Stichting?
Mail naar info@nationalequiltcollectie.nl of neem contact op met Ginie Arends 06-23296838 of Marjan Ruitenberg 06-49945687.

We gaan de verzameling tijdens diverse festivals tonen. We zoeken contact met musea, die de verzameling of een deel daarvan tijdelijk willen tentoonstellen en we streven naar een eigen onderkomen.