De Stichting Nationale Quilt Collectie legt een brede verzameling quilts aan. Van traditioneel tot modern. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot nu.

Een quilt is een doorgestikte deken die bestaat uit drie lagen. De bovenste laag – de top – is gemaakt van lapjes stof. Deze top wordt met vulling en onderlaag aan elkaar genaaid door middel van quilten.

De traditionele quilt had vooral een functioneel doel. De motieven van de top waren eenvoudig. Dat is verleden tijd. Veel verschillende mensen met evenzoveel achtergronden zijn zich vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw met quilten bezig gaan houden. Het resultaat is een brede verzameling uiteenlopende quilts. Quilts met weelderige of juist eenvoudige stoffen, gemaakt door professionals of amateurs, groot of klein, met vaste patronen of juist vrije ontwerpen. En al deze quilts vertellen iets over de cultuur en de tijd waarin ze gemaakt zijn.

Door het verzamelen van deze quilts zorgt de Stichting Nationale Quiltcollectie ervoor dat ze behouden blijven en het verhaal achter levend En u kunt ons daarbij helpen door een quilt te doneren of ons te steunen. Met uw steun kunnen we onze collectie laten groeien en is deze een bron van inspiratie voor kunstenaars, quilters en andere belangstellenden.

Nederland na 1980

Landelijk is het Quiltersgilde een aanjager geweest om het quilten populair te maken. Hun jaarlijkse tentoonstelling van werk van leden, de regiodagen en het Quiltnieuws lieten veel mensen zien wat er op quilt gebied te beleven was. Lokaal ontstonden quiltkringen of op zijn Amerikaans quiltingbee’s, groepen vrouwen die geregeld bij elkaar kwamen om samen te praten over het quilten en samen te werken. Dit was vooral mogelijk, omdat er in het begin voornamelijk met de hand genaaid en gequilt werd. Zowel Nederlandse- als buitenlandse leraressen begonnen workshops te geven, eerst traditioneel en later ook in eigentijdse technieken.

Dit alles droeg bij tot een enorme verandering. De grootste verandering is echter ontstaan door de ontwikkeling van nieuwe materialen. Was er vroeger alleen een keuze tussen zijde, wol en katoen . Nu zijn er zulke mooie kunststoffen, dat het zien van al die kleuren je al doet watertanden. Wie dit alles niet genoeg vindt, verft zijn eigen stoffen of bewerkt ze op een andere manier. U begrijpt het, de eigentijdse quilt is een hele andere dan die van honderd jaar geleden.

De collectie is ingedeeld op:

Donatie

Ik wil een quilt doneren.....

Lees verder
Ondersteuning

Hoe kunt u de Stichting NQC steunen?.....

Lees verder
Agenda

De Agenda.....

Lees verder